Ať vás provází síla

Ať vás provází síla

Nebojte, přestože mám ráda Star Wars, tady se o vesmírnou energii nejedná. Vlastně se jedná o sílu pozemskou v podobě chia semínek šalvěje hispánské

Slovo chia totiž znamená v mayštině síla.Chia semínka se pěstovala a sbírala už v době přibližně 3500 let před Kristem. Spolu s kukuřicí, amarantem a fazolemi tvořila významnou součást stravy Aztéků a Mayů.

illustration

Chia semínka se užívala smíchaná s ostatní potravou, rozmíchaná ve vodě jako nápoj, mlela se na mouku, lisoval se z nich olej a nebo byla součástí různých léčebných směsí. Mouka z chia semínek vydržela čerstvá i po dobu několika let a velmi dobře sloužila jako zdroj energie při dlouhých výpravách. Aztékové také používali chia semínka jako platidlo nebo jako součást svých náboženských obřadů.

Náboženský význam chia byl také důvodem, proč Španělé při kolonizaci Jižní Ameriky pěstování chia potlačovali a postupně je začali nahrazovat evropským obilím a zeleninou. Chia tak málem zmizela ze světa, přežila pouze v malých regionálních lokalitách Jižní a Střední Ameriky.

Teprve v 90. letech 20. století byla chia znovuobjevena a díky spolupráci jihoamerických vědců, odborníků na výživu a zemědělství se její pěstování znovu masově rozšiřuje zejména v Argentině, Mexiku, Peru a Bolívii. Nám se tak do rukou dostává unikátní přírodní produkt, který svým významem výrazně posunuje hranice pro dosažení optimálního zdraví v každém věku.

 

Proč jsou chia semínka pro naše zdraví tak blahodárná? Především pro velký podíl vlákniny a také omega 3 mastných kyselin. Dále pro svůj obsah bílkovin, vitamínů a minerálů. Díky vápníku,se mohou stát být náhradou mléka u veganů. Dále železo, mangan a zinek. Zapomenout samozřejmě nesmíme na antioxidanty, které nás chrání před volnými radikály.

  • jsou silnými antioxidanty
  • mají protizánětlivý a protirevmatický účinek
  • zlepšují paměť a koncentraci
  • mají blahodárný vliv na srdce a cévy, buněčné stěny, nervy a imunitu
  • snižují hladinu LDL cholesterolu a triglyceridů v krvi

Chia semínka na sebe váží vodu, čímž zvětší svůj objem, který vede k pocitu nasycení. Jsou vhodná pro lidi s diabetem 2. typu a pro ty, co se snaží zhubnout.

Lidé s nižším krevním tlakem by se jim měli vyhnout, protože při jejím požívání dochází ke snižování krevního tlaku. Semínka by neměli požívat ani osoby, které mají srdeční potíže nebo užívají léky na ředění krve.

Výhodou těchto semínek je jejich trvanlivost a že nežluknou.

Doporučená denní dávka jsou 2 polévkové lžíce semínek, ačkoli žádné negativní účinky nebo předávkování zatím nebylo zjištěno. Každopádně, jako se všemi vitamíny a super potravinami jednejte opatrně. Dávku zvyšujte pomalu.

Chia je v jižní Americe konzumována jako tzv. „chia fresca“, tedy osvěžující energetický nápoj připravený z 2 – 3 lžiček semínek a sklenice vody. Po cca 15minutovém odstátí se nápoj dochutí agávovým sirupem, medem nebo jiným sladidlem dle vašeho výběru, limetkou, případně mátou a všechny ingredience se promíchají. Nápoj je vhodné pít například před nebo během náročného fyzického výkonu. Letní variantou může být mix s melounovým freshem.

Chia-Fresca_PS_2

 

Já mám moc ráda chia puding, který vytvoříte ze 150 ml mléka a dvou polévkových lžic semínek. Nechte přes noc v lednici. Pokud vám přijde puding moc řídký, přidejte příště o pár semínek víc. K pudinku servírujte vaše oblíbené ovoce. Fantazii se meze nekladou. Zajímavou variantou je rozmixování mandlového mléka s kokosem a přidat kousky ananasu a chia semínek. Taková Chia Piňa Colada

 

1038435_chia-gondici-obrazek-4_image_620x349

Další zajímavé informace naleznete na www.seminka-chia.cz

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*